Asa cum am specificat si in prima parte a ghidului pentru incheierea unui contract de munca in Germania, sunt necesare mai multe documente conform prevederilor legale. Astfel:
Pentru un contract de munca in Germania cu venit sub 450 euro/luna
In Germania exista un contract de munca special cand veniturile realizate sunt sub 450 euro/luna si pana la 48 ore/saptamana cumulat cu toate job-urile. 48 ore/saptamana este timpul maxim legal in Germania pe care il poate lucra o persoana.
De obicei aceste contracte sunt cel mai des intalnite ca al doilea job. Acest contact de munca in Germania este cu timp redus. Este frecvent utilizat pentru ca angajatul nu va plati asigurari sociale si impozite. Angajatorul va trebui sa declare contractul si sa plateasca asigurarile sociale.
Puteti incheia mai multe contracte cu timp partial cu conditia sa respectati cele 48 ore/saptamana si ca fiecare sa nu depaseasca 450 euro/luna. In caz contrar va trebui sa depuneti o declaratie la autoritatile financiare. Va trebui sa platiti impozitele si asigurarile sociale aferente veniturilor salariale realizate in Germania.
Mai multe informatii privind taxele si impozitele pe care trebuie sa le platiti in Germania gasiti aici.
Pentru solicitarea concediului fara salar
Puteti solicita in Germania la fel ca in Romania concediu fara salar pe o perioada de 3 – 12 luni. Conditia este daca sunteti angajat in firma de cel putin 6 luni si firma are peste 15 salariati.
In Germania chiar daca beneficiati de concediu fara salar firma va trebui sa plateasca asigurarile sociale obligatrorii.
Incetarea contractului de munca in Germania
In perioada de proba contractul de munca poate inceta oricand cu acordul partilor sau cu cel mult 2 saptamani inainte, fara a fi nevoie sa fie motivat.
De asemenea, incetarea contractului de munca in Germania poate fi solicitata oricand si puteti cere sau accepta incetarea imediata fara preaviz. Conditia este ca si conducerea societatii la care lucrati sa fie de acord. Daca nu cadeti de acord cu reprezentatii societatii atunci va trebui sa depuneti o cerere scrisa si sa respectati conditiile din contractu de munca referitoare la preaviz.
Pe de alta parte, angajatorul german poate si el la randul lui sa va solicite rezilierea contractului cu acordul partilor sau cu preaviz. Si el va fi nevoit sa specifice motivul concedierii.
Angajatorul german nu poate sa rezilieze contractul de munca daca sunteti in concediu si trebuie sa respecte preavizul.
Femeile nu pot fi concediate cand sunt insarcinate si pana la sfarsitul lunii a patra dupa ce a nascut. Conditia este ca aceasta sa anunte angajatorul german cu cel mult 14 zile dupa ce a primit decizia de concediere.
In cazul in care nu sunteti de acord cu concedierea va recomandam sa va adresati cat mai repede unui centru de consiliere, avocat, sindicat.
Contestatia deciziei de concediere trebuie depusa in scris. Va fi scrisa in germana si depusa la Tribunalul pentru Litigii de Muncă (Arbeitsgericht) in termen de cel mult 3 saptamani dupa ce ati primit decizia de concediere.
Continut