Ghid contract de munca in Germania, partea 1

Pentru a incheia un contract de munca in Germania aveti nevoie de unele documente si puteti opta pentru unele cursuri de integrare. Trebuie sa tineti cont de anumite aspecte cum ar fi:

Adeverinta de domiciliu necesara unui contract de munca in Germania

In primul rand, dupa ce va ajungeti aici, trebuie sa obtineti o adeverinta de domiciliu in Germania. Aceasta va va fi solicitata de toate autoritatile germane. Pentru a obtine aceasta adeverinta trebuie sa mergeti la Bürgeramt / Einwohnermeldeamt.

Acolo va inregistrati la evidenta populatiei cu un document care sa ateste adresa la care v-ati cazat. Mai exact unde o sa locuiti in urmatoarea perioada (contract de inchiriere sau o confirmare de la proprietarul imobilului din Germania) si un act de identitate (CI sau pasaport romanesc).

Curs de integrare / curs de invatare a limbi germane

In cazul in care sunteti in cautarea unui loc de munca sau doriti sa invatati mai bine limba germana, recomandam sa va inscrieti la  la un curs de integrare de cca 700 ore la pretul de 2,20 euro/ora (1540 euro/curs) puteti beneficia de reduceri daca platiti in avans tot cursul sau pe lectii de cate 100 ore.

De asemenea exista cursuri gratuite de invatare a limbi germane cu locuri disponibile limitate. Cererea va fi depusa la Bundesamt für Migration und Flüchtlinge/BAMF. In cazul in care primiti ajutor social II nu veti plati acest curs fiind gratuit in Germania. Puteti solicita subventie de transport daca sunteti la o distanta mai mare de 3 km de locul in care se va desfasura cursul. Gasiti mai multe detalii accesand link-ul https://www.bamf.de/EN/Themen/Integration/ZugewanderteTeilnehmende/Integrationskurse/TeilnahmeKosten/EU-Buerger/eu-buerger-node.html;jsessionid=75866CC3C80FDD286937BBF406CDDB49.intranet662 sau la telefon: +49 911 943-6390

Atentie! Daca la finalul cursului reusesti sa treci testul cursului de integrare poti sa iti recuperezi jumatate din pretul cursului. Va trebuie să depuneți o cerere pe care o trimiteți la biroul regional responsabil pentru dvs.

In vederea gasirii unui loc de munca in Germania puteti sa va adresati Agentur für Arbeit (Agentia pentru Ocuparea Fortei de Munca in Germania). In acest ghid gasiti mai multe detalii despre drepturile pe care le aveti pentru somaj in Germania >>

Contractul de munca

In Germania la fel ca si in alte tari din UE de regula veti primi contractul sub forma scrisa in cel putin o luna de la inceperea activitatii. Acest contract este foarte asemanator cu cel roman si care trebuie sa cuprinda urmatoarele date:

 • numele, prenumele si adresa angajatului/ angajatei si a angajatorului
 • data de incepere a contractului si durata pentru care se incheie determinata sau nedeterminata
 • perioada de proba care poate fi de la 3 luni la 6 luni, aceasta este perioada in care orcare dintre parti poate solicita incheierea contractului fara a justifica motivul.
 • tipul de activitate ce urmeaza sa o desfasurati si descrierea sarcinilor ce va revin in urma semnari contractului de munca.
 • adresa, locul de munca unde urmeaza sau va desfasurati activitatea
 • salariul brut pe luna sau ora pe care urmeaza sa-l primiti. Atentie acesta este venitul dupa care veti achita impozitele si contributiile sociale aferente. Salariul net (in mana) depinde de clasa de impozitare aferenta fiecaruia in parte.
 • plata pentru orele suplimentare, pauze si sporuri daca este cazul. Daca programul de lucru este mai mare de 6 ore/zi angajatorul este obligat sa va ofere o pauza de 15 minute, aceste pauze nu vor fi platite. Daca lucrati noaptea puteti obtine un spor de 25 % din salariu, pentru zilele de sarbatoare, wekend acstea pot fi compensate sau pot fi platite cu un spor de 100%
 • programul de lucru
 • concediu de odihna in Germania este de minim 20 zile/an. Atentie ele trebuie a fi efectuate in cursul anului sau pana cel tarziu in martie anul urmator altfel pierdeti dreptiul de al le mai efectua sau de a fi compensat in bani.
 • preavizele pentru incetarea contractului de munca in Germania
 • acorduri sau alte informatii cu privira la contracte colective de munca daca exista

Salariul minim in Germania

Atentie! salariul minim legal in Germania este de 9,60 euro /ora ( exceptie fac voluntarii, persoanele cu varsta mai mica de 18 ani, someri, persoanele care urmeaza cursuri de calificare…). Varsta minima de angajare in Germania este de 15 ani si numai cu acordul parintilor.

Daca nu intelegeti ce este scris in contract va recomandam sa va consultati cu cineva inainte de al semna. Nu veti fi scutiti daca ulterior veti reclama faptul ca nu stiti limba germana suficient de bine.

 

Continuare Ghid contract de munca in Germania, partea 2 >>