Gradinita in Germania

Gradinita in Germania pune accent pe educatia timpurie a copiilor inca de la inscriere in invatamantul prescolar.

Inscriere la Gradinita in Germania

In Germania vei gasi un loc la gradinita in care copilul tau va fi bine ingrijit si educat. Totusi in Germania invatamantul prescolar este optional ca in Romania. Daca doresti ca copilul tau sa mearga la gradinita in Germania va trebui sa il inscrii la o gradinita aleasa de tine. La fel ca in Romania la gradinitele renumite e posibil sa fii pus pe lista de asteptare sau sa incerci la o alta gradinita sau sa incerci o gradinita privata.

Criterii de aprobare a locurilor la gradinita din Germania

Inscrierea copilului la grădiniță din Germania o poți face direct oficiului pentru tineret (germ. Jugendamt) din regiunea ta. Cererea de inscriere la gradinita se poate face direct la grădinița tot acolo veti afla toate informațiile, însă nu există nicio garanție că acolo copilul va fi acceptat. In cerere poti mentiona gradinita pe care o preferi dar alocarea locului in gradinita se face centalizat si copilul tau poate fi alocat altei gradinite care detine locuri libere.
De la oficiului pentru tineret sau gradinita vei obține lista cu toate grădinițele și formularele necesare.

Cerere de inscriere la gradinita in Germania

Cererea de înscriere la grădinița in Germania va fi analizată  in functie de niste criterii.

Câteva dintre ele sunt:

  • vârsta copilului. Copilul trebuie sa fi implinit 3 ani
  • copii care încă trebuie schimbați. Grădinițele germane nu sunt obligate să îi accepte pe copiii care încă folosesc scutece și adesea asemenea copii sunt respinși.
  • situația familiara. In Germania au prioritate copiii crescuți de un singur părinte
  • timpul petrecut la grădiniță.
  • distanța până la locuință. In Germania au prioritate copiii care sunt cei mai apropiati de gradinita solicitata in cerere.
  • frați și surori. In grădinițele germane au prioritatea copii care mai au un frate sau o sora la aceiasi gradinita.

Inscrierea la o grădiniță publică poate fi facuta imediat după naștere. Termenul limită de înscriere este in general de minimum 2-6 luni înainte de data la care copilul ar trebui să meargă la grădiniță.

Unele grădinițe germane va pot solicita carnetul de vaccinări al copilului si/sau o adeverinta de la medicul de familie.