Alocatia parentala in Germania

Alocatia parentala in Germania modificata din 1.09.2021

Pentru a obtine alocatia parentala in Germania trebuie sa nu depasesti o limita superioara. Mai exact veniturile anuale ale familiei nu trebuie sa depaseasca 300.000 de euro. Pentru familiile monoparentale aceasta limita este de 250.000 euro pentru a putea beneficia de aceasta alocatie in Germania.

Inainte de modificarea de la 1 septembrie aceasta limita era de 500.000 de euro.

Cat este alocatia parentala in Germania

Aceasta alocatie se calculeaza in functie de veniturile anuale ale familiei. Suma minima pe care o primesc parintii care opteaza pentru concediu parental este de 300 euro. Valoarea maxima a alocatiei parentale poate ajunge la 1800 euro pe luna.

Valoarea alocatiei parentale nu mai este afectata daca parintii nucreaza cu fractiune de norma. Nici parintii care primesc Krankengeld sau Kurzarbeitergeld nu vor avea alocatia parentala redusa.

Alocatia parentala pentru copii nascuti prematur

 

De la 1 septembrie au intrat in vigoare amendamente care acorda un plus de ajutor financiar familiilor cu copii nascuti prematur. Astfel, alocatia parentala pentru aceste familii va fi acordata mai devreme cu o luna.

In plus, pentru nasterile premature cu 2, 3 sau 4 luni inainte de termen, vor fi acordate echivalentul a 2-3-4 luni suplimentare de alocatie parentala in Germania.

Cine poate beneficia de alocatia parentala in Germania

Acest ajutor social din este destinat parintilor cu un loc de munca in Germania. Pot fi cetateni germani sau de alta nationalitate. Puteti gasi aici mai multe detalii.

Acest ajutor social este acordat pe o perioada de 12 luni. In cazuri exceptionale insa, si conform cu modificarile din 1 septembrie, perioada poate fi de 14 luni sau chiar mai mult in cazul unei nasteri premature.

Ulterior, poate fi depus si dosarul pentru alocatie copii in Germania. Si aceasta se calculeaza in functie de situatia si veniturile familiei. Daca doriti mai multe informatii puteti consulta si acest Ghid de alocatie copii in Germania >>