Varsta de pensionare in Germania

Varsta de pensionare in Germania

Varsta de pensionare in Germania, pentru depunerea dosarului de pensie in 2022 este de minim 65 ani si 10 luni.

Varsta de pensionare in Germania este in crestere

In Germania varsta de pensionare este in crestere datorita numarului mare de pensionari. Numarul de persoane angajate este in scadere, ajungandu-se in prezent la un raport de un pensionar la trei contribuabili. Acest raport este greu de sustinut de catre statul german care a recurs la marirea varstei de pensionare, solutie la care au apelat mai multe state in ultima perioada.

Economistii germani estimeaza ca acest raport sa fie si mai mare in viitor chiar si cu marirea varstei de pensionare datorita si cresterii sperantei de viata in Germania si nu numai. Varsta de pensionate in Germania va ajunge la maxim 67 de ani crescand in fiecare an.

Conditii pensionare Germania

Pe scurt ca sa beneficiezi de pensie in Gemania in anul 2022, trebuie sa indeplinesti cel putin urmatoarele conditii:

  • varsta minima de 65 ani si 10 luni
  • contributie minima catre statul german de 5 ani

Aceste conditii sunt un minim pentru a beneficia de pensia standard in Germania si se aplica doar persoanelor care doresc sa se pensioneze. In caz ca doresti sa lucrezi in continuare o poti face si sa depui dosarul de pensionare mai tarziu.

In Germania nu poti sa beneficiezi de pensie si sa lucrezi. Prin urmare ramane la alegerea fiecaruia daca se pensioneaza sau ramane pe campul muncii.
Esceptie de la regula o fac cei care au contribuit la bugetul statului pe o perioada de minim 45 de ani, care se pot pensiona mai repede fara deduceri.

Puteti gasi aici un calculator pentru varsta de pensionare in Germania.

Documente dosar pentru varsta de pensionare in Germania

Documente necesare depunerii dosarului de pensionare pentru limita de varsta 2022:

  • contul bancar in Germania IBAN / BIC
  • numarul de asigurare
  • numarul de identificare fiscala
  • angajatorul, numele si adresa
  • Pensia companiei (umele/adresa organismului platitor, numarul de referinta)
  • certificate de nastere a copiilor in copie
  • daca beneficiati deja de pensie ai nevoie de cea mai recenta notificare de ajustare a pensiei (de la serviciul de pensii)

Pensia comunitara Germania

Romanii care au muncit cel putin un an in Germania, se gasesc pe teritoriul german si indeplinesc conditiile de pensionare pot solicita statului german chiar daca ulterior doresc sa se intoarca in Romania sau in alta tara din UE.
Romanii din Germania care au muncit in mai multe tari din UE pot solicita si beneficia de pensia comunitara si in Romania adresandu-se in acest sens Casei Judeteane de Pensii din judetul in care locuieste.

Important este ca sa indeplineasca conditiile de pensionare din Romania, varsta de pensionare in Romania este de 65 de ani pentru barbati si 63 de ani pentru femei.