Clasa de impozitare in Germania

Clasa de impozitare in Germania

Daca lucrezi in Germania la fel ca in toate tarile din Europa veniturile salariale vor fi impozitate si vei plati contributiile sociale. Venitul brut minim garantat pe ora este de 9.6 euro. Venitul net va fi diferit in functie de clasa de impozitare in Germania adica de venituri pe familie si de marimea salariului.

In functie de clasa de impozitare in Germania contributiile sociale sunt:

 • asigurarea pentru pensie,
 • sanatate,
 • somaj,
 • de ingrijire,
 • impozit pe venit
 • biserica (acesta nu este obligatorie pentru romani care au religie ortodoxa)
 • si nu in ultimul rand taxa pentru solidaritate.

La fel ca in Romania veti primi un document lunar ( echivalent cu fluturasi de salariu din Romania ). In acesta vor fi specificate datele personale alaturi de veniturile brute realizate in Germania. De asemenea, si contributiile sociale pe luna respectiva cat si pe anul in curs, clasa de impozitare in Germania, zilele de concediu.

 

In Germania sunt foarte importante clasele de impozitare

 

Clasa de impozitare care reflecta situatia financiara a familiei dumneavoastra este foarte importanta in Germania. In functie de veniturile realizate care trebuie sa fie mai mari de 450 euro/luna, de numarul de membri din familie, de starea civila sau diferite situatii o sa va stabileasca clasa de impozitare. Aceasta poate fi modificata.

Clasele de impozitare in Germania sunt in numar de 6. Nu sunt influentate direct doar de marimea salariului sau domeniul in care va desfasurati activitatea ci este direct influentata de situatia familiala. Familiile cu copii beneficiaza de deduceri considerabile.

Clasa de impozitare in Germania pentru salarii poate fi modificata

Va prezentati la administratia fiscala sa depuneti o cerere impreuna cu sotul/sotia. Sau, daca aveti o imputernicire si actul de identitate original a celuilalt, cererea va fi operata si se va aplica dupa o luna de la depunere. In functie de clasa de impozitare in care sunteti incadrati pentru acelasi salariu brut, salariu net poate sa difere intre 100  si 700 euro / net / luna ( pentru salariu brut cuprins intre 1000 si 4000 euro / brut /luna).

 

Mai jos gasiti detalii privind clasa de impozitare in Germania:

 

 • clasa 1 de impozitare in Germania, aici sunt incadrate persoanele care nu au familie (traiesc singuri). Atentie foarte important aici este momentul in care vi se schimba aceasta stare. In caz de de deces al partenerului starea dumneavoastra conform normativelor germane va fi schimbate doar dupa 2 ani intr-o clasa cu impozite mai convenabila respectiv clasa de impozitare 3
 • clasa 2,  aceasta clasa este speciala pentru parintii care isi cresc singuri copii. Atentie ca sa beneficiati de avantajele acestei clase de impozitare in Germania trebuie sa nu fiti casatoriti. Cel putin unul dintre copii sa locuiasca cu parintele.
 • clasa 3, aici se gasesc persoanele casatorite si este potrivita pentru cuplurile in care lucreaza doar o persoana. Atentie pentru a fi inclusi in aceasta clasa de impozitare trebuie ca unul dintre soti sa fie de acord cu clasa de impozitare 5. Aceasta clasa este potrivita pentru persoanele casatorite a caror venituri sunt diferite sau lucreaza doar unul dintre soti. Va recomandam ca partenerul cu venituri mari sa beneficieze de aceasta clasa deoarece in clasa 5 impozitele sunt mai mari.
 • clasa 4, aici sunt incadrate persoanele casatorite. Au venituri aproximativ identice si doresc sa fie impozitate in acelasi procent. Important aceasta clasa de impozitare a veniturilor salariale nu poate fi combinata cu alta clasa pentru celalalt partener.
 • clasa 5, este destinata persoanelor casatorite al caror partener de viata beneficiaza de clasa de impozitare 3. Atentie este obligatoriu ca unul din soti sa fie in clasa 3 si impozitele si contributiile sociale sunt mai mari.
 • clasa 6 destinata persoanelor care lucreaza in mai multe locuri. Este clasa cu cele mai mari impozite si contributii sociale. Nu poti beneficia de deduceri ca la clasele de impozitare mai mici.

 

Informatii suplimentare puteti gasi online pe site-ul oficial al institutiei financiare din Germania denumita Finanzam.