Toate persoanele romane care detin autorizatie de persoana fizica independenta inregistrata in Germania trebuie sa depuna declaratie impozit pe venit Germania, personal sau de catre un contabil autorizat.
Daca ai venituri doar din salariu nu trebuie sa depui declaratia de impozit pe venit. Angajatorul are obligatia de a transmite toate documentele necesare prin platforma ELSTAM direct la autoritatile fiscale germane Finanzamt.
Trebuie sa depui declaratia de impozit pe venit Germania daca:
- se schimba starea civila in acelasi an ( devii vaduv/vaduva, divortez)
- beneficiezi de o scutire de la impozit iar salariul tau este peste 11.000 euro sau pe familie de peste 20.900 euro
- ai venituri suplimentare mai mari de 410 euro / an din alte surse ca: chirii, investitii, dividende, dobanzi, pensii…
- daca lucrezi in mai multe locuri dar nu in cazul minijob-urilor daca venitul este mai mici de 450 euro/luna
- in cazul in care familia ta romana are factorul IV de impozitare
- daca ai venituri neimpozabile mai mari de 410 euro/luna din somaj, concediu medical platit Krankengeld, maternitate, indemnizatia de crestere a copilului etc.
- daca unu din soti (parteneri oficiali) au clasa de impozitare V sau VI
Perioada depunerii declaratiei pe venituri impozabile a romanilor aflati in Germania
Declaratie impozit pe venit Germania trebuie depusa anual pana la sfarsitul lunii iulie a anului urmator. In cazuri speciale aceasta poate fi amanata pana la sfarsitul lui septembrie dar va trebui sa anexati documente prin care sa justicati intarzierea. Autoritatile financiare din Germania va pot solicita documentele cu pana la 7 ani in urma si pot sa estimeze si sa va ceara sa platiti din urma daca este cazul.
Procedura de depunere declaratie impozit pe venit Germania
In urma depunerii declaratiei de impozit pe venit autoritatile germane va vor calcula si informa in maxim 4 luni daca suma platita este corecta. In caz ca autoritatile din Germania Finanzamt constata diferente te vor informa cum sa procedezi mai departe si vei putea sa depui contestatie intr-o luna, in caz ca ai platit mai mult iti va returna bani iar daca mai ai de plata iti va spune pana cand trebuie sa achiti diferenta de bani. Daca depui voluntar declaratia impozitului pe venit nu esti obligat sa o depui si anul viitor decat daca apar diferite modificari.
Declaratia veniturilor impozabile a romanilor aflati in Germania poate fi depusa cu 4 ani in urma sau peste 4 ani pentru anul in curs, in cazul in care intarzii cu depunerea vei fi penalizat cu 0,25 din valoarea impozitului dar nu mai putin de 25 euro / luna.
Va recomandam sa apelati la un contabil autorizat care va depune in timp util declaratia impozitului pe venit, corect si care va poate scapa de un control de la autoritatile fiscale din Germania Finanzamt. Daca stapaniti germana si aveti in minim de cunostinte financiare cu siguranta veti reusi si singuri sa va declarati veniturile impozabile din Germania. Va trebui doar sa fiti la curent cu noutatile financiare transmise prin televiziunea germana , ziare online sau tiparite, articole, radio dar si direct de la autoritatile fiscale din Germaniasau la ambasada Romaniei in Germania.
Venituri scutite de impozit a romanilor aflati in Germania
Cele mai intalnite venituri neimpozabile in Germania sunt:
- alocatie pentru copii in Germania
- maternitate
- venituri din asigurari obligatori de sanatate, de accident sau de ingrijire
- ajutorul de somaj
- ajutorul pentru locuinta
- ajutorul social
- donatii
- mostenire
- sporurile de noapte
- sporurile din sarbatorile legale
- sporurile de sambata si duminica
- Lotto
Venituri impozabile a romanilor aflati in Germania
Cele mai importante sunt:
- activitati independente
- venituri comerciale
- venituri din investitii: actiuni, dividende, dobanzi
- venituri din silvicultura
- venituri din agricultura
- venituri din salarii
- venituri din chirii
- alte venituri conform art 22
Cheltuieli deductibile din veniturile impozabile din declaratia de impozit pe veni in Germania.
Poti sa scazi din venituri urmatoarele plati pentru a scadea din valoarea impozitului:
- cheltuieli necesare desfasurarii activitatii ( cursuri de formare profesionala, carti de specialitate, cheltuielile de publicitate, cheltuielile de telefonie, curierat; birou, scaun, consumabile de papetarie, amenajare spatiu, intretinere, uniforme, incaltaminte, salopete, drumul la serviciu este deductibil 0,3 euro/km/zi, cotizatii la asociatii, costuri cu schimbarea locului de munca, comisioane de administrare a contului bancar etc)
- asigurari: medicale, auto, accident de munca, suplimentare la pensiei, impotriva riscurilor care iti pot afecta viata,
- cheltuieli cu intretinerea si amenajarea spatiului in vederea desfasurarii activitatii: cheltuieli cu renovare, reparatii, intretinere ( curatenie, gradinarit) amenajare.
Toate aceste plati trebuie sa detina un document justificativ. Recomandam ca platile sa le faceti prin banca si sa pastrati documente deoarece. Autoritatile fiscale din Germania Finanzamt poate sa vi le solicite din urma pana la 7 ani.
Depunerea declaratiei de impozit pe venit va poate ajuta sa scadeti impozitul considerabil. Aveti in vedere toate cheltuielile deductibile mentionateai sus. In cazul in care nu puteti justifica sau nu detineti documente justificative pentru sumele platite va recomandam sa nu le includeti in cheltuielile deductibile. Autoritatile fiscale Finanzamt poate da va ceara sa le dovediti ca sunt reale.
Continut